2022-09-20 05:30Pressmeddelande

Niams infrastrukturfond miljardsatsar på solparker tillsammans med Solkompaniet

Solpark. Niam och SolkompanietSolpark. Niam och Solkompaniet

Niam har genom sin infrastrukturfond Niam Infra Fund ingått ett ramavtal med Solkompaniet för att utveckla storskaliga solparker i södra Sverige. Målsättningen är att tillsammans utveckla och bygga solparker om upp till 500 MW, vilket motsvarar en investering på över tre miljarder SEK. När solparkerna väl är etablerade kommer det innebära en årlig produktion på 500 GWh motsvarande hushållselen för 120 000 hushåll i mellersta och södra Sveriges där bristen på el är som störst.

Utvecklingen av de två första solparkerna under ramavtalet är redan igång och omfattar 80 MW vardera. Östra Eneby utanför Norrköping är en av parkerna och den som har kommit längst. Det är ett markområde som har utmärkta förutsättningar för solel, god tillgång till elnätsinfrastruktur och där planerna har tagits emot positivt av närboende. Prognosen är att solparken ska kunna färdigställas till årsskiftet 2024/2025. Målsättningen är att starta utveckling av ytterligare ett antal solparker under ramavtalet under de kommande två åren.

Niam är en av norra Europas ledande fondförvaltare av fastigheter och startade 2021 sin första infrastrukturfond. Genom samarbetet med Solkompaniet avser Niam att finansiera både utveckling och byggnation av solparkerna.

– Sverige har bra förutsättningar för solparker, gott om mark och bra solinstrålning i våra långa kustområden. Niam ser mycket positivt på att medverka till att solparker blir en viktig del av det svenska energisystemet. Sveriges elbehov förutspås fördubblas genom den elektrifiering som nu sker och sol kan relativt snabbt möta en del av den ökade efterfrågan i södra Sverige där behovet i närtid är som störst, säger Sverker Åkerblom, vd på Niam Infrastructure.

Sverige har sedan ett antal år en solelboom för takinstallationer, där villaägarna står för hälften av den installerade effekten. Utbyggnaden av solparker däremot har knappt startat, trots att potentialen i Sverige är mycket stor. De extremt höga sommarpriserna på el visar att behovet av ny elproduktion är stort i mellersta och södra Sverige. Solparkerna, där all produktion sker dagtid skulle därmed vara en viktig del i lösningen för att öka tillgången på el när den behövs som mest.

– Solkompaniet har byggt solparker sedan starten 2010, men det är först nu som storleken på parkerna gör att de blir en viktig del i vår elförsörjning. Bara den första solparken som vi ska utveckla och bygga åt Niam motsvarar lika mycket som byggts historiskt i Sverige fram till 2021, säger Axel Alm, vd på Solkompaniet.

För mer information:
Sverker Åkerblom, vd Niam Infrastructure, +46 723 881 893, sverker.akerblom@niam.com
Axel Alm, vd Solkompaniet, +46 768 535 879, axel.alm@solkompaniet.se

Om Niam
Niam investerar i reala tillgångar i Norden och norra Europa med fokus på fastigheter och infrastruktur. Genom vår infrastrukturplattform Niam Infrastructure ser vi stora möjligheter och värde i hållbara investeringar och vi strävar efter att vara en del av drivkraften för en grönare och mer hållbar framtid. Detta uppnås genom innovation, djup kunskap och nära samarbete med våra partners. För mer information, besök www.niam.com

Om Solkompaniet
Solkompaniet är marknadsledande inom solel till företag i Sverige och har 20 års erfarenhet i branschen. Solkompaniet har byggt några av landets största tak- och markinstallationer. Verksamheten omsatte år 2021 450 MSEK och växte från 100 till 180 medarbetare. Kärnverksamheten är design och installation av solelinstallationer och utöver det bidrar Solkompaniet med strategisk rådgivning och utbildning inom hållbarhet och solel. Dotterbolaget IBC SOLAR är återförsäljare av tyska IBC SOLAR:s kvalitetssäkrade solelprodukter till lokala och regionala installatörer i Sverige. Solkompaniets verksamhet styrs av starka värderingar och grundprinciperna säkerhet, kvalitet och produktivitet – alltid i den ordningen. www.solkompaniet.se



Om Niam AB

Niam är en av norra Europas ledande fondförvaltare med fokus på investeringar inom fastigheter och infrastruktur. Sedan start 1998 har Niam erbjudit institutionella investerare möjlighet att genom sina fonder investera i den nordiska fastighetsmarknaden. Med stor erfarenhet och expertis ligger vårt fokus på att identifiera och genomföra förbättringar som skapar de bästa fastigheterna för våra hyresgäster och samhällena där de är belägna med målet är att tillgodose både dagens och framtidens behov. De senaste 24 åren har Niam investerat i fastigheter till ett värde överstigande €12 miljarder och förvaltar idag ett fastighetsbestånd om cirka €2,7 miljarder. Niam Infrastructure fokuserar på hållbara investeringar inom förnyelsebar energi, transport och telekom i Norden och norra Europa. Plattformens första fond koncentrerar sig på små till medelstora investeringar med fokus på aggregering av flera mindre tillgångar samt riskreduktion i primärt hållbar infrastruktur. Niam har ca 100 anställda med kontor i Stockholm, Helsingfors, Oslo, Köpenhamn och Luxemburg. För mer information besök gärna www.niam.se.


Kontaktpersoner

Sverker Åkerblom
VD, Niam Infrastructure
Sverker Åkerblom